Elänkö omaa elämää?

19.09.2022

Välillä pysähdyn miettimään, saanko elää omaa elämääni?
Vai kuuluuko minun elää tiettyjen normien mukaisesti, niinkun kaikki muutkin?

Teenkö oikeita ratkaisuja ja mitä muut niistä ajattelevat? 

Oletko ollut tilanteessa, jossa mietit kenen elämää elät tai kenen takia teet asioita, joita teet? Hyvin usein meillä on uskomuksia, jotka ohjaavat tekemään päätöksiä niin kuin meille on opetettu tai meidän on oletettu tekevän. Uskomukset seuraavat meitä niin kauan kun niille annamme tilaa.

Kun teet päätöksen, joka koskee omaa elämääsi, kuulet ehkä muilta kuinka heidän mielestä sinun päätös ja valinta voi olla väärä. Ympärilläsi olevat ihmiset pyörittelevät helposti silmiään, eivätkä näe asiaa samoin kuin sinä. Voihan olla, että he kadehtivat sinun eläämäsi tai tietysti voi olla, että heidän ajatusmaailma ja uskomukset ovat erilaisia. On siis tärkeää muistaa, että et voi arvostella toisen elämää, koska et voi tietää miten he asian kokevat.

Ymmärrys ja myötätunto ovatkin ehkä vaikeimpia asioita oppia. Ymmärrä toista ja toisen ajatuksia. Hyväksy ja kunnioita toisen tekoja. Näitä on hyvä pysähtyä miettimään. Mitkä arvot ovat niitä, mitkä ohjaavat minun käytöstä? Mitkä arvot ovat niitä, joita olen valmis muuttamaan, vai tarvitseeko minun mitään muuttaa?

Vastausta näihin kysymyksiin et löydä netistä etkä kirjoista. Sinun on pysähdytttävä miettimään ja tarkastelemaan omaa arvomaailmaasi sekä uskomuksiasi.
Onko joku läheinen tai ystäväsi toiminut mielestäsi väärin tehdessään ratkaisun, jota sinä et tekisi? Miksi sinun pitäisi tuota asiaa edes pohtia. Eihän sillä ole kennellekkään muulle merkitystä, kuin sille, joka ne päätökset tekee ja elämäänsä näin elää.
Kun tarkastelet toisten päätöksiä ja toimia, voit pysähtyä miettiämään, mitä ajatuksia ne sinussa herättävät. Etsi vastakohdat omaan ajatusmaailmaasi ja tarkatele mitä positiivista niistä löydät. Mieti, miksi joku toinen toimii eritavalla ja mitä hyvää siitä voi seurata. Lähde siis pohtimaan asiaa positiivisesta näkökulmasta. Älä takerru omaan ajatusmaailmaasi. Näin voit oppia paljon uutta ja hyväksyä toisten tekemiä päätöksiä. Jos kuitenkaan et pysty hyväksymään, on parempi pitää mölyt mahassasi, kuin huudella niitä ympärillesi, sillä silloin voit vain aiheuttaa pahaa mieltä ja satuttaa toista, joka uskoo omaan elämäänsä ja omiin päätöksiinsä. Ethän kuitenkaa voi elää hänen elämää.
Ymmärrä ja opettele ymmärtämään muita, niin opit ymmärtäämään helpommin myös omia ajatuksia ja päätöksiä, miksi olet jossakin asiassa näin toiminut. Älä takerru omiin menneisiin tekoihin, joista et ehkä enään ole niin ylpeä tai jotka eivät menneet sunnitelmien mukaisesti. Niiden ei ehkä pitänyt koskaan toteutuakkaan. Muista että nämä kokemasi asiat ovat muokanneet sinua ja tehneet sinusta juurikin tällaisen, huippuyksilön joka nyt olet. Koe siis myötätuntoa myös itseäsi kohtaan, silloin voit antaa sitä myös toisille.
Elä omaa elämääsi. Nauti jokaisesta ohikiitävästä hetkestä, sekä siitä mitä se sinulle tarjoaa. "Elämä on ihmisen parasta aikaa" -Matti Nykänen, älä siis hukkaa sitä muiden ja oman elämän arvostelemiseen vaan nauti hetkistä.